2015. január 19., hétfő

Kombinált medencék

Kombinált kemencékről


"Távol a részletektől, csak a végeredmény érdekel…"


Kombinált kemence 


Ezek az építmények a kerti sütögetők területén szinte minden épített környezetbe beilleszthetők.Visszafogottan népies megjelenésükkel, anyagaik változtatható összetételével beilleszthető a ma divatossá vált mediterrán környezetbe is, de a Magyarországon szokásos funkcionalista építési irányzatokkal létrehozott környezetbe is. Az épített kertek éppúgy befogadják, mint vegyes kertek vagy a haszonkertek előtti udvarok.
Hátrányuk az, hogy a sütés-főzés nem ad csoportos élményt, ami nagyon fontos eleme a kerti partiknak. Azonban átgondolt kertkialakítással, fedett kiülő közelében megépítve az ott szorgoskodó személy nem szakad le a társaságtól, nem érzi magát egyedül, segítséget kérhet, felváltható, stb..

Kombinált kemence 


A kombinált kemence kialakítása
Teljesen vasbeton vázzal is építem és részben vasbeton vázzal is. A vasbeton váz csak technológiai megfontolás miatt készül. Mérlegelési, alkalmazási szempontjaim a stabilitás, a karcsúbb szerkezet kialakítása és a gyorsabb építési idő volt. Az építmények tűzterei természetesen helyszínen épülnek a vasbeton szerkezetektől megfelelően elszigetelve.

A kemencék hőtárolásánál a vb szerkezetekkel nem számolok. Az építmény szerelt lemezalapra készül, összes szerkezeti eleme szárazon szerelhető /hegesztéssel/ vasbeton. A kemence és grillező a helyszínen kerül megépítésre. A kemence tűztere 80 cm átmérőjű.

Kombinált kemence 


Egyik oldalon 60x40 cm-es grillezőt helyezek el, amelyben a mélytűztér lehetővé teszi a bográcshely kialakítását is. A bográcsállvány kifordítható megoldással készül. A tűzterek előtt és oldalt gránit burkolatú előkészítő teszi kényelmesen kezelhetővé a berendezést. Az építmény felület képzése hőálló vakolattal készül.
Az építmény stabil, a hő mozgásokra kevésbé érzékeny, az időjárás ellen teljesen védett, a hasonló berendezésekkel ellentétben nem igényel télen külön takarást. A részben szerelt kialakítású építmény is több funkciós. Egyik oldalán 90 cm-es belső átmérőjű, samott, sütőkemencével, másik oldalán grillezővel és bográcshellyel kerül megépítésre.

Ugyanebbe a térbe, alternatív megoldásként grillforgató nyárs is beépíthető. A tűzterek alatt fa és eszköz tárolásra alkalmas terek kerülnek kialakításra. Az egész építmény lemezalapra épül. Külső falai kisméretű tömör téglából illetve kőből, tűzterei pedig samott téglából épülnek. A tűzterek körül gránit burkolattal burkolt kezelőfelületeket alakítunk ki.
A grill feletti részen réz vagy lindab fedésű tető, míg a kemence felett az időjárás ellen beton kéreg véd.
A vakolt felületek fehérre meszeltek. A fehér felületek feloldására a képen, látható helyeken mediterrán kőburkolatot vagy részleges téglaburkolatot készítünk. Az építést szerelési jelleggel nem lehet végezni, íves kemence helyszíni falazási munkát igényel. Az építmény különböző funkcióiban -külön is- nagyobb társaság kiszolgálására alkalmas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése