2015. január 20., kedd

Sütőkemencék

Sütőkemencékről


"Az óhajtott ízek és illatok forrása…" 


A kemenceformákkal itt nem foglalkozok, bár nagy jelentőséggel bír az alaprajz is és a belső magasság is. Az általam itt képernyőre vetett állítások csak kör és ovális alaprajzú kemencékre igazak, a szögletes kemencékre nem. / mert a kemence nem pince/ A háztartásban és vendéglátásban használt kemencéket felhasználás szempontjából három csoportba sorolom. A kenyérsütő kemencékről Ajánlásaimat a nem profi, háztartási alkalmazásokra összegezem. Kenyérsütő kemencéket nem célszerű samottból építeni, megfelelőbb a tégla tűztér . A tégla tűztér elég hőt tárol, de nem égeti el a kenyeret. A vastag tűztérfal és tűztalaj megfelelő mennyiségű hőt képes eltárolni a kenyér viszonylag hosszabb sütés idejéhez és a szükséges gőz kezelése is egyszerűbb, mint a magasabb hőfokú samott kemencében.

Sütőkemence


Tűztalajnak tégla helyett alkalmas a tufalap is, mert a nagyobb, simább felület nem okoz problémát a kenyér elfordításakor. A tufán biztosan nem ég meg a kenyér, de ha nem fordítjuk el, könnyen sületlen maradhat a kenyér belseje. A gyümölcs aszalására is ez a kemence alkalmas visszahűtött állapotában. A pizzasütő kemencékről A pizzasütő kemencéket célszerű samott tűztérrel és vastag hőakkuval építeni, mert itt a hőtároló kapacitásán múlik, hogy a fűtés-kihűlés hullámzása minél kisebb legyen.

Sütőkemence


Samott kemence 90-es belső mérettel, beton köpenyfallal, kőburkolattal, alapozás nélkül. Minél ritkábban kelljen a fát pótolni a folyamatosan égő tűzön, mert akkor a fával egyrészt vizet viszünk be, másrészt a nedves-égéskor a nehéz füstben több égéstermék van, ami az éppen készülő pizzát szennyezheti. Pizzasütő kemencében soha ne süssünk kenyeret vagy húst, mert olyan mennyiségű párát nem tud feldolgozni a beépített konyhasó vagy faszén, amennyi ekkor keletkezik. A konyhasó a nagyobb mennyiségű párától megfolyik és a fenéklapok felülete behullámosodik, a faszén pedig a magasabb hőfokra hevített kemencében tovább éghet, a fenék így is tönkre megy.

Sütőkemence


A vegyes használatú kemencékről:  Ha vegyes használatra építünk kemencét, célszerű a samotthasználata, mert húsok sütésénél magasabb és tartósabb hőre van szüksége kemencénknek. Ezt a kemencét is lehet kenyér, pizza és tésztafélék sütésére használni, de megfelelően vissza kell hűteni ehhez a művelethez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése