2015. január 23., péntek

Népies konyha

Népies konyhákról

"…emlékszel a Nagymama kemencéjére? Milyen jókat szoktam a sutban aludni…"
211-1Népies konyha 211-1

1.althagyományos búbos kemence ülőpadkával, sparhelt sütővel, lemez ajtókkal.
2.alt. búbos kemence 80-as samott tűztérrel, ülőpadkával, sparhelttel, lemezajtóval.
A népies konyhák emléke az alig felidézhető múltból táplálkozik. De miért szeretjük ezt a mai modern korba átsugárzó élményt? Talán azért, mert az együtt élőcsalád, meleg, közös életterét jelentette? Ami ma már szinte teljesen hiányzik? Ez után vágyakozunk? Lehet.
Egy biztos: szeretjük. 
Még olyan körülmények között is ezt szeretnénk visszahozni, ahol az épített környezethez is, az új stílushoz is, a modern lakás belsőhöz is teljesen idegen.
Szerencsére a megrendelőim többsége egy kiadós, közös elemzés után belátja, hogy ez a terve már csak a vágyakbanélhet tovább. Nagyon szívesen alkalmazom részben vagy egészben a népies jegyeket, amikor a teljes építmény ennek megfelelő stílusban kerül megépítésre vagy felújításra.
211-1-1




Népies konyha 211-1-1
1.alt: beltéri konyha 80-astégla tűztérrel, lemezajtóval, sparhelttel.
2.alt: beltéri konyha 80-assamott tűztérrel, lemezajtóval, sparhelttel.
3.alt: beltéri konyha 80-assamott tűztérrelüveges ajtóval, sparhelttel

211-2-1








Népies konyha 211-2-1

1.alt: hagyományos búbos kemence 80-as belső átmérővel, falazott ülőpadkával, lemezajtóval, meglévő kéményre építve.
Mi is az a népies konyha?
A múlt paraszti lakóházaiban központi helyet kapott alakókonyha, itt élt a család, sajátos hangulatukkal, egyszerűségükkel, fehérségükkel,de mégis melegségükkel örökre beírták magukat a bent lakók emlékeibe. Csoda, hogy most erre vágyunk? A népies konyhák többnyire a tájnak megfelelő formájú, épített búbos kemence köré épülnek. Ha a lehetőség adja, a kemence köré nagyméretű ülőpadkát építek
A kemence mellé falazott sparhelt sütővel /rennel/ készül. Lehet erre nem vágyni? Füstelvezetést a régi módszerekkel, hidegkéményen keresztül már nem célszerű megoldani, amelynek több oka is van. Ezekkel bővebben majd hírlevélbenfoglalkozok. Kialakítását a hagyományos lakókonyha-funkciók követelményeinek megfelelően készítem el.


211-2-2Népies konyha 211-2-2
1.alt: rakott sparhelt sütővel, fatárolóval, meglévő kéményre építve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése